Detalii incredibile despre traseul balonului care s-a aventurat deasupra Americii. Ce ținte militare a spionat

de: Cătălina Burghelea
07 02. 2023

În momentul în care balonul spion al Chinei a intrat în spațiul aerian american (la nord de Insulele Aleutine din Alaska), în data de 28 ianuarie, SUA au crezut că sunt șanse mari ca acesta să își continue drumul pe o traiectorie nordică deasupra unor regiuni mai puțin populate. Dar oficialii s-au înșelat, iar dispozitivul a ajuns să survoleze mai multe obiective militare importante aparținând armatei americane.

Apar detalii incredibile despre balonul care a spionat America

La doar două zile după ce balonul chinezilor s-a aventurat pe cerul Statelor Unite, acesta a făcut ceva neașteptat: a încetinit, aproape plutind deasupra Canadei. Ulterior, și-a schimbat cursul și s-a îndreptat spre sud, pe o nouă traiectorie care l-a adus în statul Idaho, susțin oficialii americani.

„Atunci am știut că este diferit”, a dezvăluit unul dintre oficiali pentru Reuters.

Trebuie precizat că baloanele de spionaj ale Beijingului au mai pătruns în spațiul aerian american, manevrele alarmând NORAD – Comandamentul Nord-American de Apărare Aerospațială. În trecut, aparatul de supraveghere s-a îndreptat către obiective importante ale armatei americane.

Detectarea pe cer a balonului chinezesc a provocat un scandal politic la Washington, determinându-l pe secretarul de stat Antony Blinken să își anuleze vizita la Beijing, programată inițial pentru perioada 5-6 februarie, miza fiind tocmai îmbunătățirea relațiilor bilaterale.

Ce ținte militare ar fi survolat

Deși guvernul american nu a specificat ce obiective militare au fost spionate de balonul Chinei, acesta pare să fi călătorit în apropierea mai multor baze militare, precum Baza Forțelor Aeriene Malmstrom din Montana, care are în grijă 150 de silozuri cu rachete balistice intercontinentale, și Baza Forțelor Aeriene Offutt din Nebraska, unde se află și Comandamentul Strategic al Statelor Unite, care conduce forțele nucleare americane.

De asemenea, dispozitivul ar fi explorat și zona Bazei Aeriene Whiteman din Missouri, care operează bombardierele B-2. Potrivit unuia dintre oficialii americani, balonul avea abilitatea de a rămâne pe loc în zone în care curenții de aer ar fi trebuit să îl poarte mai departe, dacă acesta ar fi fost în derivă.

„L-am văzut cum o făcea. Survola deasupra unor obiective. Mergea la stânga, la dreapta. L-am văzut cum manevra în curentul de aer. În acest fel opera”, a relatat el, adăugând că aeronava avea elice și cârme.